Weer Kreta

Met het mediterrane klimaat en driehonderd dagen zon per jaar is Kreta een ideaal eiland voor een heerlijke zonvakantie. Het weerbeeld op Kreta omvat zachte, natte winters en hete, droge zomers. Terwijl in de winter een trui geen overbodige luxe is op Kreta, is het in de zomer lekker zonnig, warm en er staat altijd een verkoelend windje.

Verschillend weerbeeld op Kreta

zon

Hoewel je in het algemeen dus kunt zeggen dat het ’s zomers altijd lekker weer is op Kreta, zijn er wel degelijk verschillen tussen de oost- en de westkant van eiland en ook de kustlijn en de berggebieden vertonen nogal eens verschil wat het weer betreft. De bergketen op het eiland is hiervan de oorzaak; het houdt de altijd aanwezige noordenwind en eventuele bewolking tegen. Het gevolg hiervan is dat je aan de zuidkust vaak een strakke, blauwe hemel hebt, terwijl het noordelijke deel van het eiland bewolkt is.

Bekijk nu de beste Kreta vakantie aanbiedingen

Het oosten van Kreta, de regio Sitia, is daardoor droger en warmer dan de westelijke provincie Chania. Dat kun je ook duidelijk zien aan de begroeiing; waar Sitia haast woestijnachtig te noemen is, is Chania een stuk groener. Hetzelfde verschil zie je tussen de nattere noord- en de drogere zuidkust van Kreta.

Winter

Weer kreta

In de berggebieden kan het in de winter flink koud zijn en er valt soms zelfs een behoorlijke hoeveelheid sneeuw. Als dat gebeurt dan worden de wegen veelal afgesloten. In Januari kent men op Kreta de Hacyonides Meres; een periode waarin het weerbeeld ineens een stuk beter lijkt en de wind is gaan liggen. In februari beginnen de amandelbomen al te bloeien maar het weer blijft wisselvallig tot in april als de lente echt losbarst. Heel het eiland staat dan vol met bloeiende bloemen.
Vanaf juni is het echt strandweer en dat duurt tot in september. Zorg voor een goede bescherming tegen de zon! De temperaturen lopen op tot zo’n 35 graden. Vanaf september wordt het weer iets koeler, waardoor de omstandigheden ideaal zijn voor activiteiten buiten. Ook in oktober is het nog heerlijk weer, maar er kan af en toe wel een buitje vallen. Vanaf november wordt het weer wisselvallig en onvoorspelbaar.