Samariakloof Kreta

Langste kloof van EuropaSamaria Kloof Kreta

De Samariakloof op Kreta is voor wandelliefhebbers een belangrijke toeristische attractie op dit prachtige Griekse eiland. Het is met een lengte van 18 kilometer de langste kloof in Europa. De kloof bevindt zich tussen het dorp Agia Roumeli aan de kust en loopt helemaal omhoog tot een hoogte van 1200 meter op het Omalos-plateau. De wandelroute start op het plateau.

Samariakloof Kreta; een prachtige wandeling voor natuurliefhebbers

Het gebied in en rond de kloof is uitgeroepen tot Nationaal park en dat is niet onterecht! Je vindt er vele unieke en zeldzame planten- en dierensoorten. Een mooi voorbeeld is de wilde geit, ook wel de Kri-kri genoemd. Let er wel op dat het streng verboden is om iets mee te nemen uit de kloof, geen stenen, bloemen etc. Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, want alles is heel goed aangegeven met bordjes. Onderweg kun je op verschillende plaatsen gebruik maken van een openbaar toilet en vers drinkwater.

Bekijk nu de beste Kreta vakantie aanbiedingen

Samaria is eigenlijk een gewoon dorp. Maar de inwoners werden gedwongen te verhuizen toen het gebied tot beschermd natuurgebied werd uitgeroepen. De huisjes staan er nog wel, maar die worden tegenwoordig gebruikt door de bewakers van het park. Maar als je door het dorp loopt, krijg je wel een goede indruk van hoe het dorp er uit zag en kun je de oude boeren architectuur bewonderen. Tip; neem lekker wat versnaperingen mee, want Samaria is een mooie plaats om te picknicken.
Pittige wandelingSamaria kloof

Hou er wel rekening mee dat de tocht door de Samariakloof een pittige wandeling is. Trek een paar stevige wandelschoenen aan en zorg voor een petje of zonnehoed. Het is een wandeling van 18 kilometer op ongelijke ondergrond, dus van behoorlijk hoog niveau en vooral het laatste stuk is erg zwaar. Je loopt daar op het heetste moment van de dag en er is maar weinig schaduw. Gelukkig kun je aan het eind van de wandeling meteen de zee inlopen om even af te koelen.